28 Eylül 2013 Cumartesi

Çıtak Kalıntıları / İZMİR / AİOLİS / Aliağa –Çıtak Köyü

Çıtak Kalıntılarının Yeri: İzmir İli Aliağa İlçesi Çıtak Köyü çevresine dağılmış olan kalıntılar vardır.
Çıtak Köyü Uydu Görüntüsü
Çıtak Köy Adı ve Kalıntılar: Sırasıyla Güzelhisar Kazası, Foça Kazası, Menemen Kazası ve en son Aliağa İlçesine bağlanan bir köyümüzdür. Köy Derici Yörükleri tarafından kurulmuştur. Köy bugünkü yerine Dedeköy olarak anılan eski yerinden 150 yıl önce taşınmıştır. Köy başka köylerden göçler alarak gelişmiş ve karışmıştır. Dedeköy içinde bulunan hayli harp olmuş türbe Ahmed Dede türbesidir. Çıtaklılar bu türbeye Dedeoğlu Türbesi demektedirler.
Ahmed Dede (Dedeoğlu) Türbesi
Ahmed Dede (Dedeoğlu) Türbesi
Çıtak Köyü kalıntılarıyla ilgili bilgileri değerli hocamız Sayın Ersin Doğer’in Menemen Tarihi kitabından aktarıyoruz. Verilen bilgilere göre;
Çıtak Köyü ve çevresindeki ilk yaşam izleri MÖ.400 yıllarından kalmadır. Köyün güney kesimlerinde kalan Çingene Kalesi ve İvrindi Kalesi sur duvarları ve inşa tekniği olarak ve çanak çömlek tarihlemesi olarak MÖ.4.yüzyılda yapılmıştır. Bu kalelere yakın konumda çevreleri teras duvarlarıyla çevrilmiş, çoklu mezarlar da bu tarihten kalmadır. Mezarlar kaçak kazılarla iyice tahrip edilmiştir. Bu antik mezarların üzerinde günümüzde de ziyaret edilen Hıraz Dede yatırı bulunmaktadır.
Çal Göl
Çal Göl
Çıtak Yakını Tarihi Çeşme
İvrindi Kalesi ile Eski Çıtak Köyü arasında bulunan Çıtlak Mevkiinde ve Dumanlı Dağı (Antik Sardene) üzerindeki Çal Göl-Kiremitlik Mevkiindeki harabeler Geç Roma Döneminden (MS.3-6.yüzyıllar) kalma köylerdir. Yine köyün kuzeyinde bulunan Karaosmanoğlu ağılının çevresindeki kalıntılar ve su toplama barajı köyün Geç Bizans Döneminde (MS.12-13.yüzyıllar) iskân gördüğünün kanıtıdır. Köyün okulunun bahçesinde bulunan sütunlar ve sütun başlıkları Dumanlı Dağın kuzey yamaçlarında bulunan Kiliseyıkığı (Karadut) mevkinden getirilmiştir. Son olarak köyün çevresinde arazilerin yanlarında bulunan kayaların üzerinde sınır taşı yazılarının işlenmiş olması bölgenin Türkler öncesi kullanıldığının başka bir kanıtıdır.        

Kaynakça: Prof.Dr. Ersin Doğer –Menemen Tarihi- Sergi Yayınevi -1998 / www.panoramio.com (Resimler için Şenol Turgut’a teşekkür ederim.)

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder